Mydło to nieodłączny przyjaciel człowieka już od zamierzchłych czasów. Jak podają zapiski historyczne, towarzyszyło ludzkości przynajmniej od czasów średniowiecznych.

Dzięki specjalnej mieszaninie odpowiednich substancji chemicznych powstał produkt, który nie tylko ułatwia codzienną higienę osobistą, ale również pranie. W dzisiejszych czasach chyba nie ma domu, rodziny, która na łazienkowych półkach nie posiadałaby mydła. W zależności od wykorzystania i planowanego przeznaczenia, występuje w wielu odsłonach.
Białe, szare, kolorowe, o charakterystycznym zapachu i oryginalnym kształcie. Stosowane zarówno do kąpieli, jak i w celach innych niż gospodarskie. Jakie zatem wyróżniamy rodzaje mydeł?
Podział ze względu na konsystencję
W procesie produkcji mydła wykorzystywane są specjalnie przeznaczone w tym celu estry. W związku z różnorodnością ich zastosowania, poszczególne rodzaje różnią się między sobą zarówno właściwościami chemicznymi, jak i fizycznymi. Z uwagi na posiadaną konsystencję, można dokonać podziału na mydła:
– stałe – w postaci kostek,
– półstałe,
– ciekłe – w płynie.
Podział ze względu na zastosowane wodorotlenki
W procesie produkcji omawianego specyfiku wykorzystywane są również różnorodne wodorotlenki. Od rodzaju ich użycia wyróżnia się następujące rodzaje mydeł, które różnią się właściwościami i sposobem zastosowania:
– sodowe, zawierające kation Na+, stanowią mydła twarde o barwie białej, które występują jako ciała stałe w normalnych warunkach, tzn. w temperaturze pokojowej. Ich atutem jest bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie, dlatego z mydeł sodowych powszechnie produkuje się preparaty do użytku kosmetycznego oraz toaletowego.
– potasowe, zawierające kation K+, stanowią mydła miękkie o konsystencji półstałej. Podobnie jak mydełka sodowe, również i te charakteryzują się świetną rozpuszczalnością w wodzie. To właśnie z nich produkuje się mydła szare, w szczególności polecane osobom cierpiącym na różnego rodzaju alergie skórne.
– litowe, zawierające kation Li, stanowią mydła półstałe w normalnych warunkach. Ich rozpuszczalność w wodzie jest słaba, z tego powodu znajdują zastosowanie w produkcji smarów łożyskowych.
Do codziennego użytkowania powszechnie stosowane są mydła toaletowe, dodatkowo wzbogacone o szereg substancji uszlachetniających, takich jak: olejki zapachowe, substancje nawilżające, bakteriobójcze czy barwiące.
Dodatki stosowane do mydeł
W procesie produkcji mydła stosowane są różne dodatki zakwaszające. Mydła alkaliczne charakteryzuje pH wyższe niż 7, podczas gdy skóra człowieka posiada odczyn lekko kwaśny, znajdujący się w przedziale między 5,5 – 7. Dlatego czyste mydła mogłyby podrażniać skórę. Aby temu zapobiec, stosuje się specjalne dodatki, które zapobiegają tym przykrym dolegliwościom.
Autor artykułu Artykuł został przygotowany przez firmę www.scottishfinesoaps.pl specjalizującej się w mydłach naturalnych |